ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Photobucket

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ στους Ο.Τ.Α.

Κινητικότητα  επικρατεί σε όλους τους Δήμους της Επικράτειας σχετικά με το Σχέδιο Νόμου που δόθηκε για διαβούλευση και βρίσκεται στη δημοσιότητα εδώ και 3 ημέρες.
Το πρόβλημα όλων των Δήμων  καθώς και του Φορέα μας, εντοπίζεται στο Άρθρο 34 ΠΑΡ.1 η οποία και αναφέρει:

1 Κάθε εμποροπανήγυρη, ζωοπανήγυρη, παραδοσιακή πανήγυρη που διοργανώνεται με την ευκαιρία επετειακής ή θρησκευτικής εορτής, διεξάγεται μια φορά το χρόνο, ανά δήμο, και διαρκεί το πολύ μέχρι τρεις (3) ημέρες, οι δε πασχαλινές και χριστουγεννιάτικες αγορές διαρκούν το πολύ μέχρι δέκα (10) ημέρες.

Το Συνδικάτο μας προχώρησε σε μια Συνδικαλιστική κίνηση.
Άμεσες τηλεφωνικές επικοινωνίες με όλους τους Δήμους όπου και τελούνται παραδοσιακά παζάρια οι οποίοι ήταν ανημέρωτοι.
Μάλιστα μετά από αυτή μας τη κίνηση, όλοι οι Δήμοι προχωρούν σε έκτακτα δημοτικά συμβούλια και ψηφίσματα για τροποποίηση της διάταξης μιας και οι 3 ημέρες διάρκεια δείχνει αδυναμία τέλεσης των Εμποροπανηγύρεων και τα άσχημα πράγματα έχουν περισσότερες επιπτώσεις όπως:
~Οικονομική ζημία στους Δήμους καθώς με τα έσοδα καλύπτονται <<τρύπες>>;των δημοτικών εξόδων.
~ Τα παζάρια αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά και πολλά από αυτά << αντάμωμα>> των κατοίκων της περιοχής.
~ Τα παζάρια και επιπλέον η μεγάλη προσέλευση επισκεπτών από όλες τις γείτονες πόλεις, ωθούν σε αναθέρμανση της τοπικής οικονομικής δύναμης
( εστιατόρια-ξενοδοχεία-εμπορικά καταστήματα κ.τ.λ.).

Οι Δήμοι που άμεσα προχωρούν σε έκτακτης συγκλήσεις των δημοτικών τους αποφάσεων και περαιτέρω κινητοποιήσεις (για να τροποποιηθεί το άρθρο 34 στην παράγραφο 1) μέσω της ΚΕΔ  καθώς και διάφορες δυναμικές κινητοποιήσεις είναι οι κάτωθι:
~ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
~ΑΡΤΗΣ
~ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ
~ΜΕΣΣΗΝΗΣ
~ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
~ΧΑΛKIΔΟΣ
~ΛΑΡΙΣΑΣ
~ΤΥΡΝΑΒΟΥ
~ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
~ΘΗΒΑΙΩΝ
~ΔΕΛΦΩΝ
~ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
~ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
Έχοντας εμπιστοσύνη στον Υπουργό Ανάπτυξης κ.Χατζιδάκη καθώς και στον Υφυπουργό κ.Σκορδά, το βέβαιον είναι ότι η συγκεκριμένη τροπολογία θα αλλάξει και θα περαστεί η προτεινόμενη από το Φορέα μας:
~ οι θρησκευτικές πανηγύρεις να είναι διάρκειας  έως πέντε(5) ημέρες
~  οι δε παραδοσιακές έως επτά(7) ημέρες
Το Συνδικάτο μας, ως πρώτο των πρώτων  βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις από τις 27 Ιανουαρίου 2014(αποδεικτικά σημειώματα και επικοινωνίες με την Γ.Γραμματεία Εμπορίου και την Διεύθυνση Εσωτ. Εμπορίου) και αποτελεί επιτυχία του Φορέα μας η παρ.8 του άρθρου 34 η οποία και αναφέρει:
8. Οι κάτοχοι άδειας πωλητή λαϊκών αγορών δεν δύνανται να συμμετέχουν στις δραστηριότητες της παραγράφου 1 του παρόντος.

Επιπλέον αναφέρουμε ότι από τη Δευτέρα 14 Απριλίου ή παραγρ. 1 του άρθρου 34 άλλαξε από το....
διεξάγεται μια φορά το χρόνο, ανά Δήμο,
 με αποτέλεσμα να γίνονται οι Εμποροπανηγύρεις ως προϋπήρχαν.

Read more...

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: «Σκοπεύει η Συγκυβέρνηση να αποδομήσει πλήρως τον θεσμό των Λαϊκών αγορών;»

 ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ
Βουλευτής Ν Κοζάνης
Τομεάρχης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας των Ανεξάρτητων Ελλήνων

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας,
                                 Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
                                 Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Σκοπεύει η Συγκυβέρνηση να αποδομήσει πλήρως τον θεσμό των Λαϊκών αγορών;»

     Η ανικανότητα της Συγκυβέρνησης να ελέγξει τους παράνομους πωλητές στις λαϊκές αγορές, καταδικάζει σε θάνατο τους νόμιμους. Το Υπουργείο Ανάπτυξης με τον ν. 4152/2013 καταργεί τη διαδικασία θεώρησης των επαγγελματικών αδειών πωλητών λαϊκών αγορών και καθιερώνει την ανανέωσή τους, ενιαία σε όλη την επικράτεια, κάθε τρία έτη, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο του 2014, με την προϋπόθεση ότι εξακολουθούν να συντρέχουν στο πρόσωπο του αδειούχου όλες οι κείμενες προϋποθέσεις.
     Επαγγελματικές άδειες, που βρίσκονταν σε ισχύ στις 9/5/2013 (ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου) λήγουν αυτοδικαίως στις 31/10/2014 και για να ανανεωθούν απαιτείται φορολογική ενημερότητα της αρμόδιας ΔΟΥ και βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας του ασφαλιστικού τους φορέα. Κάτι πρακτικά μη εφικτό, αφού η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει εξαναγκάσει σε συρρίκνωση τον τζίρο του εν λόγω κλάδου, με αποτέλεσμα την ανικανότητα πληρωμής και αποπληρωμής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.
     Παράλληλα, η Συνομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών με το υπ. Αριθμ. Πρωτ. 2939 έγγραφό της ζητά ένταξη στο κανονικό καθεστώς με βιβλία και στοιχεία, ώστε να φορολογούνται ως αγρότες και  μόνον, την κατάργηση του τέλους Επιτηδεύματος, αφού δεν είναι έμποροι αλλά παραγωγοί αγροτικών προϊόντων και δραστική μείωση του συντελεστή φορολόγησης 13% , κάτι που όπως υποστηρίζουν, αν δεν λάβει χώρα άμεσα, θα οδηγήσει στην ολοκληρωτική εξόντωσή τους.
     Αδιαφορώντας για τις πανταχόθεν αντιδράσεις, η κυβέρνηση των χιλιάδων λουκέτων επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στο επάγγελμα των πωλητών λαϊκών αγορών με τη δημιουργία των λεγόμενων «farmers markets» (αγορές παραγωγών).
     Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας Θεσσαλίας Θράκης (Ο.Σ.Ε.Π.Π.Λ.Α.Μ.Θ.Θ.) : «η γενεσιουργός αιτία του νέου θεσμού, δηλαδή η ανάγκη να εξυπηρετούνται οι καταναλωτές απευθείας από τους παραγωγούς χωρίς μεσάζοντες έτσι ώστε να επωφελούνται αμφότερες οι πλευρές, δηλαδή παραγωγοί και καταναλωτές, καλύπτεται απόλυτα από τους ήδη υπάρχοντες παραγωγούς που απασχολούνται στις λαϊκές αγορές. Πλέον τούτου, ο νέος θεσμός περιλαμβάνει μεσάζοντες, μιας και οι παραγωγοί αυτοί των farmers’ markets, θα πληρώνουν ενοίκιο σε κάποιον επιχειρηματία, ο οποίος θα τους διαθέτει στεγασμένο χώρο για τη διάθεση των προϊόντων τους, όπου θα λειτουργεί το farmer market. Ο επιχειρηματίας λοιπόν, αυτός θα είναι ο τελικά ευνοημένος από το νέο θεσμό και όχι ο παραγωγός ούτε ο καταναλωτής, στον οποίο τελικά θα μετακυλά το κόστος λειτουργίας αλλά και το επιχειρηματικό κέρδος των farmers markets».
     Το πολυσυζητημένο εγχείρημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που βρίσκεται στα σπάργανα εδώ και ενάμισι χρόνο και το οποίο δεν αποτελεί παρά αμερικανική ιδέα είναι ένα ακόμη ενδεικτικό παράδειγμα της ανικανότητας της κυβέρνησης να προσαρμόσει έναν ‘’κλεμμένο’’ θεσμό στα ελληνικά δεδομένα. Όπως ο νόμος ορίζει, στις αγορές αυτές πρέπει να πωλούνται προϊόντα που παράγονται εντός της περιφερειακής ενότητας, όπου λειτουργούν. Για παράδειγμα, στην Κοζάνη δεν υπάρχουν ντομάτες και λεμόνια. Θα έπρεπε τα προϊόντα αυτά να έρθουν από όμορο νομό, κάτι που πιθανότατα θα ανέβαζε και την τιμή τους, εάν προστεθούν τα μεταφορικά.
     Επί του θέματος των «farmers markets», η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων  Πωλητών Λαϊκών Αγορών προβαίνει στην εξής καταγγελία: «παρότι εκκρεμούν όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις, αποφάσεις και εγκύκλιοι τριών υπουργείων του Εσωτερικών, Γεωργικής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και τις οποίες αναφέρει ρητά ο νόμος ότι θα καθορίσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας, τον φορέα διαχείρισης καθώς και ελέγχουν των αγορών αυτών, ορισμένοι δήμοι στήνουν τέτοιες αγορές άτυπα και παράνομα στην ουσία τους, αφού λειτουργούν εξωθεσμικά και χωρίς κανέναν έλεγχο ούτε αδειοδότηση με βαρύγδουπους τίτλους ‘’χωριά παραγωγών’’, αγορές χωρίς μεσάζοντες’’, οι οποίοι παρασύρουν τους καταναλωτές. Με επισκέψεις μας στα σημεία που στήνονται αυτές οι αγορές διαπιστώσαμε ότι πωλούνται προϊόντα βιομηχανίας, κονσέρβες, λουκάνικα, αυγά, χαρτικά, ξύλα, κάρβουνα, ψάρια εισαγωγής (χωρίς υγειονομικό έλεγχο) και άλλα τέτοια προϊόντα, που καμία σχέση δεν έχουν με αγροτικά προϊόντα τοπικού χαρακτήρα μικρών παραγωγών αλλά στην πλειοψηφία τους είναι προϊόντα καθαρής εμπορίας που τα διαχειρίζονται έμποροι και μεταπράτες μεσάζοντες. Μάλιστα, χωρίς την ελεύθερη είσοδο των ενδιαφερομένων παραγώγων, δημιουργώντας έτσι καρτέλ και μονοπώλια που κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα».
     Την ώρα που οι πωλητές λαϊκών αγορών, βρίσκονται με το ‘’πιστόλι στον κρόταφο’’ και οι εναπομείνασες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι μια ανάσα πριν κατεβάσουν ρολά. Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε σύσκεψη, στην οποία τόνισε πως η οικονομική κρίση έχει γονατίσει τον κλάδο της και πρότεινε «πάγωμα» των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου  να πληρωθούν οι τρέχουσες, να σταματήσουν οι ποινικές και λοιπές κυρώσεις λόγω αδυναμίας πληρωμής και να μην επιδιωχθεί κάλυψη των ελλειμμάτων του Ο.Α.Ε.Ε. μέσω της αύξησης των εισφορών, της μείωσης των συντάξεων και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, που θα οδηγήσει στην περαιτέρω φτωχοποίηση τους.
      Εν ολίγοις, η κυβέρνηση με το ρεκόρ στην ανεργία έχει βάλει στόχο την εξόντωση και των πωλητών λαϊκών αγορών και κατ’ επέκταση και των οικογενειών τους αλλά και των εμπόρων και επαγγελματιών. Στις 31/10/2014 οι πωλητές θα προστεθούν στη λίστα των ανέργων, αφού δεν θα μπορέσουν, λόγω οφειλών, να ανανεώσουν την επαγγελματική τους άδεια ενώ έμποροι και επαγγελματίες εξαιτίας της δυσβάσταχτης φορολογίας και των χρεών βρίσκονται σε απόγνωση.


Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:

1. Προτίθεσθε να τροποποιήσετε το ν. 4152/2013 αναφορικά με το καθεστώς ανανέωσης των επαγγελματικών αδειών των πωλητών λαϊκών αγορών, με την κατάθεση ενδεχομένως εναλλακτικών εγγράφων για την ανανέωση των αδειών;

2. Υπάρχει μέριμνα ώστε να μην αφανισθεί ο εν λόγω κλάδος;

3. Αν ναι, ποια είναι αυτή;

4. Σκεφτήκατε άλλους τρόπους, ώστε να εντοπιστούν οι παράνομοι πωλητές αντί να τιμωρείται καθολικά όλους τους εκπροσώπους του χώρου;

5. Αν ναι, ποιοι είναι αυτοί;

6. Αν όχι, γιατί δεν θελήσατε σε ορθολογικότερη εκκαθάριση των νομίμων από τους παράνομους πωλητές, με μια ομαλότερη διαδικασία από την καταδίκη σε μαζική ανεργία;

7. Έχει υπολογιστεί το κόστος της εν λόγω πολιτικής και τα έσοδα που θα απολέσει η οικονομία της χώρας μας;

8. Αναφορικά με τα «Farmers Markets», ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που δημιουργούνται και ποια ανάγκη τελικά θα καλύπτουν, αφού θα υπάρχουν μεσάζοντες που θα είναι οι επιχειρηματίες – ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα εκμισθώνουν στεγασμένο χώρο στους παραγωγούς;

9. Από αυτή την εκμίσθωση σε τι ποσοστό θα επιβαρύνεται ο καταναλωτής και ο  παραγωγός;

10. Υπόκεινται σε υγειονομικό έλεγχο τα προϊόντα των Farmers Markets;

11. Σκεφτήκατε το ενδεχόμενο να επιτρέψετε στους επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών να εκμισθώνουν από τους δήμους υπαίθριους δημοτικούς χώρους και να διοργανώνουν υπό την αιγίδα τους αγορές σε μέρες και ώρες που δεν θα επιβαρύνουν τη λειτουργία των λαϊκών και δημοτικών αγορών;

12. Ο νέος Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας σύμφωνα με τον οποίο οι αγρότες εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς και υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων και η υψηλή φορολόγηση τους που τους οδηγεί στην εξόντωση, πώς πιστεύετε ότι προσφέρουν στην ανάπτυξη;



Αθήνα, 04-03-2014

  Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


Ραχήλ Μακρή

Read more...

ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

About This Blog

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αυτή τη φορά από τη θέση του Προέδρου του Σωματείου μας, καθώς και διαμέσου της ηλεκτρονικής ενημέρωσης, δηλώνω ΠΑΡΟΝ, για να εισακουστούν τα προβλήματά μας και θα βρίσκομαι εκεί όπου πρέπει για να βοηθήσω τόσο στην δημοσιοποίησή τους όσο και στην επίλυσή τους.
Φιλικά
Κοκόλας Π. Στέλιος

Our Blogger Templates

  © Designed by Psykos Dimitris April 2010

Back to TOP